O nouă experiență pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, în Portugalia

O nouă experiență pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, în Portugalia | Răsunetul (rasunetul.ro)

    Experiențele Erasmus+ în Școala Gimnaziala Ștefan cel Mare sunt în plină desfășurare. După doi ani în care toate activitățile s-au desfășurat online, perioada februarie -iunie 2022 este deschisă pentru desfășurarea mobilităților Erasmus+.

Astfel, între  28 martie  – 1 aprilie 2022,  un grup de 5 elevi însoțiți de prof. Andrea Pișta si Rodica Tătar au participat la mobilitatea derulată în Abrantes – Portugalia, alături de elevi si profesori ai  Tyršova základní škola a mateřská škola Praha 5-Jinonice din Republica Cehă, IES Sierra de la Grana, Jamilena din Spania  și Europagymnasium Kerpen din  Germania, in cadrul proiectului  Planning  Learnning Approaches for Nowadays Students PLANS.

            Încă din prima zi, activitățile desfășurate s-au dovedit a fi extrem de atractive și stimulatoare. Gazdele noastre, profesori ai Agrupamento de Escolas nr.1 de Abrantes, Portugalia, precum și un grup de elevi ai acestei școlii, ne-au făcut un tur de prezentare al scolii, o școală cu adevărat europeană, în care valori fundamentale precum respectul și seriozitatea sunt prezente.  A urmat deschiderea oficiala a activităților la care au participat cadre didactice și elevi a școlii,  oficialități locale și sponsori, presa locală, reprezentanți ai culturii, precum Joao Vezz, recunoscut la nivel mondial ca unul din exponenții de bază ai muzicii fado.

            Zilele următoare au fost dedicate workshop-urilor, învățării, familiarizării cu tehnica modernă și cu aplicatiile web, descoperirii patrimoniului cultural și turistic al micului oraș Abrantes.  Astfel, participanții au experimentat crearea conținuturilor media și de televiziune și procesul de printare 3D  în cadrul workshopul ”TV Production and Direction/ 3D Projecting, Designing and Printing” desfășurat la Novar@ITP-Instituto Politechnico de Tomar, au admirat  frumusețea zonei si biodiversitatea naturală împrejurimilor, au descoperit istoria Castelului De Almourol, castel construit de Cavalerii Templieri, și-au îmbogățit cunoștințele despre sistemul solar la Astronomic Park,  Centro Ciencia Viva de Constancia.  Cum tema proiectului este una legata de utilizarea mijloacelor informatice în toate ariile curriculare, workshopul ” A Thousand Eyes Are Watching You- Be Carefoul on the Internet” a avertizat toți elevii asupra pericolelor la care se expun atunci când navighează pe internet. S-a creat, cu această ocazie și pagina mobilității din Portugalia, s-au votat cele mai reușite fotografii surprinse în săptămâna.

            Toate activitățile au fost interactive, antrenante, pline de voioșie și poftă de învățare, și mult cântec atât pentru elevi cât și pentru profesori.

Cum agenda mobilității a fost una extrem de încărcată, am avut parte la final de un bonus: o excursie la Lisabona, care a încununat într-un mod foarte plăcut o săptămână  plină de experiențe de neuitat.

Întrucât programul Erasmus+ reușește să unească idei și să formeze ”familii„ așteptăm cu nerăbdare următoarea mobilitate.

error: Content is protected !!