Elevi și profesori ai Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean, în mobilitate în Italia prin proiectul de parteneriat internațional Erasmus+ EUtourism

Elevi și profesori ai Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean, în mobilitate în Italia prin proiectul de parteneriat internațional Erasmus+ EUtourism | Răsunetul (rasunetul.ro)

În săptămâna 1-6 mai 2022, o delegație a Colegiului Național „Petru Rareș „, Beclean, formată din elevii Schneider Szidonia, Munteanu Lorena, Cîmpean Noémi, Măierean Mircea, însoțiți de profesorii Emese Cîmpean, coordonator proiect și Dora Florean, membru în echipa de proiect, au vizitat Italia, regiunea Toscana, un ținut plin de farmec, istorie și cultură.
Școala ISIS VALDARNO din San Giovanni, Italia, a fost gazda celei de-a cincea mobilități din cadrul proiectului Erasmus+ „EUtourism”, cu nr de referință 2019-1-ES01-KA229-064134_2, inițiat în anul 2019 în parteneriat cu școli din Spania, Turcia, Croația și, evident, România, tematica mobilității fiind Tour guides and conference tourism.
Programul pregătit de partenerii din Italia a fost atractiv și diversificat, activități educative și ateliere de lucru, dar, conform tematicii, și vizite la Primăria orașului Arezzo, Palazzo d´Arnolfo, Muzeul Național de Artă medievală și modernă, Muzeul Național de Arheologie. Elevii au decoperit la pas centrul vechi al orașului Arezzo, Piazza Grande, locul care a servit drept cadru pentru filmul lui Roberto Benigni- La vita e bella, Catedrala din Arezzo, Basilica di San Francesco ș.a.
Vizita în Florența, supranumit orașul-muzeu al Italiei, a fost o ocazie unică pentru elevi și profesori de a admira Domul, Catedrala Santa Maria del Fiore, un reper al arhitecturii mondiale, dar și pentru a lua o supradoză de artă în Galeriile Uffizi unde s-au lăsat fascinați de picturile maeștrilor Renașterii, precum Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael sau Tiziano.
La întoarcere, elevii și profesorii români au poposit și în romanticul oraș Verona, cu ale sale cafenele și restaurante, cu Arena romană și balconul Julietei, atracția zilei constituind-o însă vizitarea unuia dintre cele mai frumoase orașe din lume, Veneția, orașul plutitor, cu ale sale canale, vaporașe, gondole, străduțe înguste, biserici și poduri, clădiri în stil gotic sau renascentist, cu Piața și Basilica San Marco, impunătorul Palat Ducal și clopotnița bazilicii.
Elevii și profesorii români au avut astfel ocazia să trăiască una dintre cele mai frumoase experiențe culturale, artistice și gastronomice, lăsându-se fermecați de tot ce au văzut în jur, obiective turistice unice în lume, locuri încărcate de istorie, terase cochete și străzi înguste și întortocheate, atmosfera caldă și primitoare a gazdelor din Italia.
Impresiile elevilor nu lasă niciun dubiu asupra faptului că tot ceea ce au experimentat a fost la superlativ: ,, Mobilitatea din Italia a fost una la care speram de mult timp. Fiind țara mea preferată, așteptam să o cunosc și să o vizitez. Prin aceasta mobilitate am reușit să îmi îndeplinesc dorințele şi sunt profund recunoscătoare că am avut șansa să particip. În aceasta mobilitate mi-am învins frica de a ieși din zona de confort, am reușit să leg prietenii, să îmi revad prietenii făcuți în mobilitățile trecute, să îmi exersez italiana și să explorez orașe noi.”( Szidonia Schneider- XII F)
” Experiența din cadrul mobilității ERASMUS din Italia a fost una care ne-a oferit multe oportunități, atât de interacționare cu elevi din alte țări, observând atent modul în care ei își desfășoară activitățile în cadrul școlilor lor, dar și de dezvoltare pe plan cultural, prin arta pe care am observat-o în Italia. Gastronomia specifică acestora a fost un aspect interesant de explorat, variind printre multiplele preparate tradiționale ale acestei zone. Mi-a plăcut modul în care orașele din Italia erau organizate, fiind prioritare zonele pietonale. Orașele sunt special construite pentru turiști, fiind o mulțime de magazine de diverse tipuri. Clădirile regăsite acolo sunt uriașe, observându-se diverse stiluri de arhitectură folosite pentru construcția lor. Arta regăsită în Florența, tablourile și sculpturile perioadei renascentiste, mi-au plăcut deoarece am putut observa influențele pe care creștinismul sau mitologia romană le-au avut asupra inspirației artiștilor din acea perioadă. „( Mircea Măierean, XII I)
” Experiența trăită în Italia, alături de colegii și profesorii din România, dar și de cei din alte țări, a fost una memorabilă. Am vizitat locuri minunate care m-au surprins într-un mod neasteptat, am cunoscut persoane cu diferite culturi și am legat prietenii care sper să țină o viață întreagă. Am învățat lucruri noi, nu numai din locurile vizitate, ci și de la prietenii din Insulele Canare, Croația, Turcia și Italia. Felul diferit de exprimare a fiecăruia și modul în care abordează anumite aspecte m-au facut să realizez cât de importantă este diferența culturală și cât de norocoși suntem pentru faptul că proiectul Erasmus+ EuTourism ne oferă oportunitatea de a descoperi asemenea lucruri.”( Lorena Munteanu- XI F).
Profesor Dora Florean, Colegiul Național „Petru Rareș „Beclean

error: Content is protected !!