Parentingul la zi!

PARENTINGUL

 LA ZI

Parentingul se adresează părinţilor!

Capitolul 1 – Parentingul

Este evident că sfaturile pentru părinţi trebuie să ţină seama de grupa de vârstă în care se încadrează copilul.  În această carte ne vom concentra pe grupa de vârstă 15-18 ani, deşi majoritatea sfaturilor se potrivesc şi celorlalte grupe de vârstă.

L-aţi iubit atunci când era bebeluş şi nu v-aţi enervat deloc indiferent ce făcea.

Atunci de ce să nu procedaţi la fel şi atunci când el creşte. Indiferent de boroboaţa pe care o face, priviţi-l cu zâmbetul pe buze!

 Treceţi împreună peste orice obstacol!

Vorbeşte cu copilul tău despre procupările lui şi fii atent la orice schimbare a comportamentului!

Încurajează-l să se implice în activităţi sportive, în activităţi de voluntariat, muzică, teatru etc. !

Laudă-l şi sărbătoriţi împreună reuşitele!

Încurajează-l când suferă un eşec!

Petreceţi cât mai mult timp împreună!

Respect-i opinia!

Respectă-i intimitatea!

Dorinţa de a avea mai multă intimitate este o parte naturală a procesului de maturizare. De fapt intimitatea este este esenţială pentru autonomia tânărului. Este greu pentru părinţi să nu monitorizeze fiecare aspect al vieţii tînărului dar  dacă înţelegem să le acordăm libertate nu facem decât să-i ajutăm să îşi dezvolte aptitudinile necesare vieţii de adult.

Totodată insistenţa extremă penrru intimitate din partea tinerilor poate fi un semnal de alarmă! Tinerii trebuie să înţeleagă că există o relaţie între autonomia de care se pot bucura şi relaţia de încredere cu părinţii lor.

Reduceţi orele petrecute în faţa ecranelor

Stabiliţi împreună câte ore petrece în faţa ecranelor!

Chiar dacă tânărul va refuza să dialogheze cu tine pe teme sensibile caută să te implici în cât mai multe activităţi alături el şi astfel se va deschide în mod natural faţă de tine. Dacă doar îl vei presa să îţi ofere informaţii la comandă până la urmă se va întâmpla ca tânărul să îţi ascundă mai multe lucruri, acest lucru agravând situaţia. El trebuie să te perceapă ca pe un partener nu ca pe cineva căruia îi raportează ceea ce face.

Un copil fericit şi încrezător

Nimic nu te poate pregăti (mai ales în zilele noastre) pentru a fi părinte.

Vei învăţa testându-ţi propriile emoţii, proprii nervi. Vei învăţa la început să schimbi scutece ca mai apoi înţelegi sistemul de educaţie, să faci cunosştiinţă cu iubita/iubitul copilului tău, să cheltui bani pe lecţii de condus maşina etc.

Vei primi în schimb distracţie, îmbrăţişări şi multă afecţiune.

Anxietatea

Anxietatea reprezintă o manifestare a fricii. Trebuie să identificăm ce îi provoacă frică adolescentului şi să încercăm împreună cu el să depăşim acestă situaţie.

Metode de a ne elibara de frică:

  • Acordă-ţi 15 minute pentru a te calma;
  • Mergi pe jos, bea o cană de ceai, fă o baie etc.;
  • Nu intra în panică. Fă exerciţii de respirat pentru a te ajuta să treci peste aceste momente;
  • Înfruntă-ţi temerile! Nu evita să faci faţă situaţiilor care îţi creează disconfort. De exemplu, dacă îţi este frică  cînd traversezi un pod suspendat, traversează-l şi a doua zi. Frica va dispărea dacă vei urmări să scapi de ea.
  • Ai în vedere realităţi, nu închipuiri ale tale sau ale prietenilor!
  • Nu încerca să fii perfect!
  • Imaginează-ţi un loc drăguţ!
  • Uită de greutăţi! Lucrurile simple ca un somn bun, o cină bună sau plimbatul pot face diferenţa. Răsfaţă-te pe tine şi vei avea doar de câştigat
  • Oferă-ţi recompense! Oferă-ţi ceea ce îţi face plăcere (DVD cu jocuri, o excursie, o carte, o cină bună etc.)!

Avem 18 ani să îi ajutăm să devină adulţi responsabili

Nu trebuie să îi forţăm să câştige orice competiţie la care participă. Totodată trebuie să îi încurajăm să fim fie competitivi dar presiunea asupra lor trebuie să fie moderată astfel încât copilul să nu fie stresat.

Cunosc cazuri de copii care au diabet încă de la vârsta de 10 ani din cauza stresului. Stresul poate fi din diferite motive, dar trebuie să intervenim la timp pentru a nu se întâmpla tragedii. Copilul nu are exeperienţă de viaţă şi multe lucruri i se întâmplă sau le aude pentru prima dată. Trebuie să fim atenţi să nu ce certăm de faţă cu el sau să nu-l încărcăm inutil cu problemele adulţilor. De asemenea, presiunea referitoare la note pe care o resimte trebuie să fie moderată, nu trebuie să simtă şcoala ca pe ceva imposibil. Dacă observăm că nu poate face faţă trebuie să găsim metode pentru a-l ajuta şi totodată să avem discuţii cu profesorul diriginte pentru a găsi metode de a regla situaţia.

Nimeni nu este perfect!

Copiii au nevoie de cineva pe care să dea vina. Trebuie să fii pregătit să fii vinovatul de serviciu.

Copilul va da vina pe tine în mod natural. Chiar dacă eşti perfect va da vina pe tine pentru că eşti perfect. Obişnuieşte-te cu asta!

Dacă va avea o carieră de succes ca medic îţi va reproşa faptul că nu îi place aşa de mult şi poate ar fi trebuit să se facă artist aşa cum ar fi vrut în liceu. Dacă va avea o carieră de artist îţi va reproşa că nu a devenit inginer din cauza faptului că nu a fost îndrumat corect de către părinţi. În majoritatea cazurilor vor exista reproşuri iar pentru asta trebuie să fim pregătiţi

Trebuie să ne obişnuim cu faptul că viaţa copilului nostru îi aparţine lui şi nu nouă. Alegerile trebuie să fie ale lui. Noi putem să îi împărtăşim din experienţa noastră şi să îl ghidăm, dar nu trebuie să ne asumăm decizii în locul lui pentru că în timp acest lucru se va întoarce împotriva nostră, a părinţilor.

Fii mulţumit!

Un părinte stresat nu va creşte un copil relaxat! Totodată nu trebuie să te simţi vinovat dacă în unele momente eşti stresat sau nervos. Copilul tău trebuie să ştie să identifice emoţiile şi trăirile semenilor.

Dispoziţia ta este la fel de importantă ca strategia pe care o adopţi în educarea copilului. Încă înainte de naştere copilul preia emoţiile mamei. Când copilul începe să crească va prelua comportamentele părinţilor, inclusiv stările de spirit ale acestora. Cu cât părinţii au o stare de spirit mai pozitivă cu atât copilul va avea o stare mai bună. Dacă din contră părinţii îşi vor expune în faţa copilului toate necazurile prin care trec îi vor transmite şi lui stresul emoţional prin care trec.

Dacă părintele nu reuşeşte să îşi depăşească stările proprii de anxietate atunci copiii săi vor fi predispuşi de asemenea la stări de anxietate.

Fii conştient de lucrurile la care eşti bun!

Ca părinte nu evita să participi la acele activităţi la care nu eşti aşa de priceput, dar încearcă să participi la acelea la care eşti foarte bun.

            Copilul se va bucura să te ştie aproape. Activităţile în care îl poţi implica diferă în funcţie de vârstă. Chiar dacă nu te vei putea implica direct în toate activităţile este un lucru foarte bun dacă îi eşti alături chiar şi de pe margine. Fii suporterul lui!

            Sportul pe care îl practică este bine să îl alegeţi împreună. Dacă nu îi place niciun sport atunci încercaţi fitness, dar este obligatoriu ca tinerii să facă mişcare. Unui prieten ce avea un copil cu probleme emoţionale i-am recomandat să se îngrijească ca tânărul în cauză să facă cât mai mult sport şi să asculte muzică. Tinerii au nevoie să fie euforici, au nevoie să îşi consume energia. În cel mai bun mod prin care îşi pot consuma energia este prin sport!

Aproape fiecare regulă poate fi încălcată ocazional

Poate fi chiar amuzant ca din când în când să renunţaţi la anumite reguli, dar acestea să fie excepţiile care întăresc regula. Important este ca şi părinţii să respecte reguli pentru a da exemplu copilului. Copilul imită părinţii, aşadar dacă părinţii sunt disciplinaţi şi copilul va fi disciplinat.

Micile reguli trebuie să fie clare şi trebuie discutate în prealabil cu copilul. Despre reguli nu vom discuta cu copilul doar o dată, ci de câte ori este nevoie. Implică-l în stabilirea regulilor! Implică-l, de asemenea, atunci când schimbaţi regulile! După ce stabiliţi o regulă asigură-te că a înţeles cum funcţionează şi mai ales asigură-te că a înţeles de ce aţi stabilit acea regulă. Toate aceste reguli le poţi scrie pe o hârtie pe care să o afişezi undeva la un loc vizibil.

Regulile trebuie înţelese de copil ca valori, nu ca interdicţii.

Nu încerca să faci totul

Nu încerca să faci totul şi nici nu cere  de la copilul tău să facă totul. Nu va putea ţine ritmul cu ore de matematică luni, ore de chitară marţea, ore de fizică miercuri etc. Programul încărcat îl va obosi peste măsură şi nu doar că nu va da randament dar s-ar putea să înceapă să urască anumite activităţi. Dacă el crede că poate rezista este ok, dar să aveţi o discuţie sinceră cu el şi în niciun caz să nu puneţi presiune. Trebuie să fie alegerea lui!

De asemenea trebuie să fii atent la starea ta de oboseală. S-ar putea să fii atât de implicat în creşterea copiilor încât să te oboseşti peste măsură (burnout).  Trebuie ca din când în când să îţi oferi timp pentru tine. Dacă te vei neglija la infinit acest lucru va fi şi în detrimentul copilului tău pentru că la un moment dat vei claca într-un fel sau altul. Obişnuieşte-te să ceri ajutor atunci când nu mai reuşeşti să faci faţă. Când simţi că programul copilului sau al tău este peste măsură de aglomerat fă o rearanjare şi o optimizare prioritizând activităţile.

Nu trebuie să urmezi toate sfaturile

În definitiv trebuie să îţi asculţi vocea ta interioară şi să ţii cont de cea a partenerului de viaţă. Nu trebuie să asculţi toate sfaturile care ţi se dau, ci să reţii doar pe acelea pe care le consideri potrivite. Nu trebuie să urmezi nici măcar sfaturile din această carte dacă nu ţi se par în regulă. Cu toate acestea ascultă cu mare atenţie ce au alţii de spus şi învaţă din experienţa altora.Important este să actionezi în interesul copilului. Chiar dacă nu toate acţiunile pe care le întreprindem vor fi încununate de succes trebuie să fim împăcaţi cu gândul că am făcut tot ce am ştiut mai bine pentru copil iar intenţiile noastre au fost dintre cele mai bune.

Întotdeauna să ai în minte ce ţi-ai propus. Chiar dacă nu vei reuşi pe moment ce ţi-ai propus dacă vei aloca timp şi energie în viitor pentru aceste ţinte vei reuşi până la urmă să le atingi.

            Ceea ce trebuie luat în calcul este faptul că fiecare copil este unic în felul său!

Este normal să vrea să evadeze

Trebuie să îţi aminteşti că şi tu ai fost copil. Dacă nervii noştri sunt puşi la încercare să fimn convinşi de faptul că şi noi îi provocăm nervozitate copilului nostru. Aşadar dacă discuţiile în contradictoriu sau pedepsele se întind în timp şi cresc ca intensitate copilul îşi va dori să „evadeze”. “Evadarea” se poate manifesta în multe feluri şi trebuie să ai grijă să nu agravezi situaţia.

Încearcă să înţelegi mai bine ce îl supără pe tânăr şi să încercăm o armonizare a ceea îşi doresc ambele părţi. Părinţii sunt nevoiţi să se adapteze permanent în funcţie de specificul vârstei copilului. Trebuie să ţinem pasul cu dezoltarea fizică şi psiho-emoţională a copilului nostru. În funcţie de cât de bine de adaptăm şi conştientizăm etapa în care se află copilul cu atât vom avea o relaţie mai bună iar meseria de părinte va fi mai uşoară. Să ne propunem ca tânărul să se simtă confortabil în cadrul familiei, să nu simtă nevoia să evadeze!

Poţi să te ascunzi de copil

De ce doar să trimitem copilul în camera lui. Deopotrivă putem să ne oferim timp pentru noi. La rândul nostru putem “evada” pentru scurt timp. Putem alege să petrecem o zi departe de copii sau să mergem fără ei la un eveniment, într-o excursie etc.

Rutina pe termen lung nu aduce beneficii. Avem dreptul să facem acest lucru şi o detaşare pentru o perioadă scurtă de timp ne va face să îi iubim mai mult şi să-i înţelegem mai bine. Părinţii sunt de asemenea oameni deci petrece la o cină cu prietenii!

Nu ignora relaţia cu partenerul tău

            Un copil are nevoie de doi părinţi. Nu sunt de acuzat cei care din diferite motive îşi cresc singuri copiii, ci din contră trebuie admiraţi pentru efortul şi devotamentul lor. Într-un cuplu trebuie să ţinem seama de relaţia cu partenerul de viaţă şi să încercăm pe cât posibil să menţinem flacăra iubirii aprinsă.

Dragostea pentru copil nu este destul

Încearcă să înţelegi că nu vei avea un adult de succes dacă doar îţi arăţi dragostea pentru el. Copilul trebuie educat de aşa manieră încât să înţeleagă că viaţa pe care o trăişte depinde în mare măsură de cât de instruit şi educat este. Învaţă-l să fie disciplinat, îndrăzneţ, să aibă întotdeauna dorinţa de fi competitiv.

Transmite-i valori creştine!

Obicieurile tale vor fi obicieurile copilului

Dacă urmăreşti zi de zi telenovele şi petreci mult timp pe telefon la fel o să facă şi el. Dacă dimpotrivă citeşti câte o carte el te va copia în mod natural şi va citi şi el.

Consumul de alcool îl va  copia de la tine şi copilul tău. De asemenea va imita în mare parte tot ce observă la tine ca părinte. De aceea trebuie ca părinte să fii un MODEL BUN pentru copilul tău.

Foloseşte fiecare ocazie pentru a-i arăta dragostea şi susţinerea ta. Totodată nu trece cu vederea comportamentul nepotrivit, dar nu doar îl dojeni, ci explică-i ce nu este potrivit în comportmanetul şi atitudinea lui.

Dacă vrei de la copilul tău să se comporte într-un anumit fel ia în calcul ca tu în primul rând să îi dai exemplu. Copilul va învăţa din tot ceea tu faci, va învăţa din mediul în care trăieşte.

Petrece timp de calitate alături de copilul tău

Chiar dacă are cercul lui de prieteni fă-ţi timp să petreci cu el. Caută activităţi şi jocuri pe care să le practicaţi împreună.

Luaţi-l în braţe!

JOACA

Chiar dacă suntem superocupaţi şi obosiţi trebuie să ne găsim puterea să ne jucăm cu copiii noştri.

Nimeni nu poate fi entuziast la infinit dar pentru 15 minute poţi fi foarte încântat de ce face copilul. Nu trebuie să petreci 2-3 ore în care să te prefaci entuziasmat de face copilul, petrece atât timp cât copilul tău te simte alături de el, atât timp cât de percepe entuziasmat de jocul pe care-l jucaţi împreună.

Trebuie să vă focusaţi pe conexiunea pe care o aveţi cu copilul. Nu ţipaţi, nu loviţi nu-l certaţi în asemenea momente pentru că veţi pierde conexiunea cu el. Jocul va dărâma barierele dintre voi cu condiţia ca pe perioada jocului să vă simtă ca un partener.

Capitolul 2 – DROGURILE

Drogurile îţi distrug creierul!

Primul consum de droguri înseamnă de cele mai multe ori alegerea unui drum fără întoarcere.

Aproape toţi cei care încep să consume droguri vor sfârşi în mod tragic. Extrem de puţini reuşesc să renunţe la droguri. Dependenţa înseamnă că viaţa ta este controlată de droguri, tu nu mai deţii controlul!

Drogurile nu îţi oferă ceva real ci o iluzie!

Tinerii au nevoie de trăiri intense, au nevoie să fie euforici. Dacă adulţii nu ştiu să îi implice în competiţii sportive, în activităţi menite să le potolească setea de adrenalină, ei vor lua în considerare alte  alternative.

Dependenţa

Când simţi că nu eşti calm, că ai dureri şi că ai nevoie de drog înseamnă că eşti dependent!!!

Dependenţa de droguri poate fi învinsă foarte greu şi doar cu ajutorul specialiştilor.

Trebuie făcută diferenţa dintre dependenţa fizică şi cea psihică.

Prevenţia

Părinţii prea ocupaţi pot să nu observe copilul care consumă droguri. Uneori chiar refuză să creadă, să conştientizeze.

Vârsta din ce în ce mai mică a celor care se droghează ne arată că tinerii sunt foarte expuşi.

Trebuie ca toţi cei interesaţi de binele tânărului să coopereze: părinţi, rude apropiate, prieteni, diriginţi, profesori, psihologul şcolii, poliţia.

Drogul

Drogul este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale sau din alte motive) determină fenomene de dependenţă şi toleranţă (alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivaţii săi, methadona, LSD, solvenţii).

Cum îi învăţăm pe copii să spună nu dealerului

Dealerul poate fi un coleg, un apropiat. Se pot folosi următoarele expresii:

  • Nu, îmi pare rău, nu folosesc… nu mă mai întreba!
  • Nu, încerc să rămân curat… deci te rog, nu mă mai întreba!
  • Nu, încerc să nu mai consum, încetează să mă mai întrebi!

TINERII CARE CONSUMĂ DROGURI ÎȘI PUN VIAȚA ÎN PERICOL!

Datoria noastră, a părinţilor, este să îi ajutăm să conștientizeze riscul utilizării drogurilor și să-I informăm  despre necesitatea luării unor decizii corecte și sănătoase.

CUM PUTEM ÎMBUNĂTĂȚI PREVENȚIA

Înțelegerea mecanismului prin care se ajunge la consumul de droguri

Evitarea tentației și a presiunii grupului de prieteni

Căutarea ajutorului din partea psihologului sau chiar a psihiatrului

Examinarea factorilor de risc

Păstrarea unei vieți echilibrate

DE CE CONSUMĂ TINERII DROGURI

Prima dată când tinerii consumă droguri se întâmplă în locuri în care accesul este facil la băutură, țigări etc. De obicei consumul apare din dorința de a fi acceptat social de către grupul în care se află. Datorită tinereții ei se pot simți indestructibili și nu consideră că drogurile ar putea duce la consecințe nefaste.

FACTORI DE RISC

Factori care predispun tânărul la consum droguri sunt:

  • inadaptarea socială a tânărului
  • existența unui istoric al consumului de droguri în families au în cercul de prieteni
  • depresie, anxietate, impulsivitate. Tânărul se va simţi fericit pe moment dar în scurt timp consumul va amplifica sterile negative
  • victimă a unor abuzuri
  • stimă de sine scăzută

CONSECINȚE ALE CONSUMULUI DE DROGURI

  • dependență
  • agravează probleme ca anxietatea și depresia
  • scăderea performanței școlare

Tipuri de droguri

Cocaina – Risc de atac de cord, accident vascular cerebral și convulsii

Ecstasy – Risc de insuficiență hepatică și insuficiență cardiac

Inhalanți – Risc de afectare a inimii, plămânilor, ficatului și rinichilor

Marijuana — Risc de afectare a memoriei, învățării, rezolvarea problemelor și concentrare; risc de psihoză  cum ar fi schizofrenia, halucinația sau paranoia – mai târziu în viață asociat cu utilizarea precoce și frecventă

Metamfetamina – Risc de comportamente psihotice în urma utilizării pe termen lung sau a dozelor mari

Opioide – Risc de detresă respiratorie sau deces prin supradozaj

Țigări electronice (vaping) — Expunerea la substanțe nocive similare cu expunerea din fumatul de țigări; risc de dependență de nicotină

DISCUȚII CU TINERII DESPRE DROGURI

  • discută fără telegfoane care să te deranjeze sau late surse de întrerupere a conversaţiei
  • discută atunci când eşti calm
  • discută atunci când eşti pregătit să oferi răspunsuri

DISCUȚII CU TINERII DESPRE DROGURI

  • nu discuta când eşti nervos
  • nu discuta când copilul este beat sau drogat
  • nu discuta dacă nu stăpâneşti subiectul şi nu poţi oferi răspunsuri
  • nu discuta dacă nu poţi fi convingător
  • ascultă părerea tinerilor despre droguri dar asigură-te că sunt oneşti cu tine
  • discută motive pentru care să nu consume droguri
  • Evită să sperii interlocutorii. Insistă pe efectele asupra lucrurilor importante pe care consumul de droguri le va afecta : sănătate, înfățișare.
  • Discută despre modalități de a rezista presiunii. Stabiliți împreună cu tinerii modalități de a refuza consumul de droguri.

STRATEGII ALE PĂRINȚILOR PRIVIND PREVENȚIA

  • Cunoaște activitățile tinerilor! Încurajează activitățile supervizate de către adulți!
  • Stabilește reguli și consecințe!
  • Cunoaște prietenii copilului! Dacă prietenii copilului consumă droguri atunci el va simți presiunea să experimenteze consumul.
  • Dă exemplu pozitiv, nu consuma alcool în exces!
  • Fă-ți timp pentru copilul tău! Petrece timp de calitate alături de el!

Recunoașterea semnelor care ne avertizează asupra consumului de droguri

  • Schimbarea bruscă a cercului de prieteni
  • Schimbarea bruscă a obicieurile privind mâncatul
  • Schimbarea rapidă a înfățișării fizice
  • Scăderea rapidă a performanțelor școlare
  • Comportament iresponsabil, lipsă de interes
  • Trecerea rapidă de la stări de tristeța la stări de veselie și invers
  • Încălcarea regulilor, părăsirea familiei
  • Prezența unor cutii de medicamente printre lucrurile tânărului deși nu suferă de vreo boală
  • Cheltuieli excesive, dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casă;
  • Pete neobişnuite, mirosuri ciudate pe piele sau îmbrăcăminte;

CUM PUTEM AJUTA TÂNĂRUL CARE CONSUMĂ DROGURI

Vorbește cu el/ea! Consumul, chiar ocazional, va duce în cele din urmă la accidente și la adicție.

Încurajează onestitatea! Vorbește cu calm. Verifică informațiile pe care le furnizează.

Focusează-te asupra comportamentului, nu asupra persoanei! Insistă asupra pericolului care este reprezentat de consumul de droguri și nu concluziona că persoana care consumă este una rea.

Verifică cu regularitate ceea ce face tânărul!

Obține sprijin de specialitate (doctor, psiholog sau alți specialiști)!

Nu este niciodată prea devreme pentru a porni o discuție cu copilul despre pericolul ce îl constituie consumul de droguri. Conversația poate duce la decizii hotărâtoare pentru viitor.

CUM SĂ RAPORTEZI UN DEALER DE DOGURI

Nu intra niciodată în conflict cu un dealer de droguri.

Înainte de a da telefon poliţiei pentru a-l raporta, asigură-te că eşti într-un loc sigur, de unde nu te poate auzi

Dependența

Este fenomenul caracterizat prin nevoia persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.

Sevrajul

Denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.

LEGISLAȚIE

Legea Nr.143 din 26 iulie 2000 PRIVIND COMBATEREA TRAFICULUI ŞI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI. Conform art.2 (alin1): cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea sub orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi (art.2 alin2).

În art. 4 se prevede: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

În art. 5 se arată că: punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Drogurile şi alte bunuri care au făcut obiectul infracţiunilor prevăzute la art. 2-10 se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani. (art.17, alin1)

Se confiscă, de asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea drogurilor şi a altor bunuri. (art.17, alin2)

Vorbește despre îmbunătățiri locale

De exemplu, spațiile goale sunt un paradis pentru traficanții de droguri. Contactați primăria și discutați dacă puteți converti aceste spații în locuri de parcare sau locuri de joacă.

Sfaturi

Copiii și tinerii au nevoie de activitate.

Asigurați-vă că există suficiente oportunități pentru ei, astfel încât drogurile să nu fie o opțiune!

Acordați atenție lucrurilor neobișnuite, dar fiți conștienți de faptul că nu tot ceea ce este ciudat trebuie să indice imediat traficanții de droguri.

Dragă cititorule,

Mulţumesc pentru timpul pe care l-ai petrecut citind acest material!

Cu drag,

Cristi Nicula

error: Content is protected !!